petak, 28. prosinca 2012.
Žene,oprez!
Žene koje svakodnevno konzumiraju hranu pripremljenu na visokim temperaturama,kao što su pomfrit ili čips,imaju dvostruko veći rizik za nastanak karcinoma jajnika i materice,tvrde holandski istraživači.Naučnici Univerziteta u Mastrihtu to objašnjavaju uticajem akrilamida,hemijskih jedinjenja koja nastaju prilikom prženja i pečenja raznih namirnica.Do ovakvog zaključka naučnici su došli na osnovu jedanaestogodišnjeg istraživanja u kojem je učestvovalo 120 hiljada ispitnika.Povećanje rizika za nastanak karcinoma zbog navedenih uzroka ustanovljeno je kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.Stručnjaci su,inače,i ranije sumnjali da postoji opasnost od akrilamida,ali za to nisu imali dokaz.Sada je i zvanično dokazana veza između ovih jedinjenja u ishrani i povećanja rizika od karcinoma.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar